Eccomi di ritorno finalmente al Weekend Herb Blogging, a malincuore ho dovuto saltato due edizioni per vari impegni presi, e non ultima una settimana passata in Francia tra la Provenza, Marsiglia e Tolosa.
Mi piace cucinare, molto più volentieri per gli amici e le occasioni speciali. La routine di tutti i giorni non sempre è all'altezza delle aspettative, la fretta e le tante cose da fare spesso collimano con la ricerca di validi aiuti in cucina, soprattutto quando si prepara sempre per un discreto numero di commensali. Non mi piace comprare piatti pronti (anche se ogni tanto i ragazzi invocano a mani giunte l'odiato/amato McD e in certe situazioni acconsento molto volentieri!), ma qualche piccolo accorgimento non fa male a nessuno e risolve velocemente la mancanza di tempo. Uno di questi è il misto pronto da cuocere di Esselunga (il mio super preferito!): spinaci, erbette, indivia, scarola, indivia riccia e verza, che solo a scriverle tutte perdo tempo prezioso! E' una busta da 500 g (misto ottenuto selezionando solo le foglie migliori che vengono accuratamente tagliate, lavate ed asciugate riporta la confezione) pronta da mettere in teglia, e da quando, tempo fa, ho seguito alla tele un servizio su come producono, lavorano e confezionano queste buste sono leggermente più propensa al loro acquisto. Quindi, quando sono di spesa dell'ultimo minuto e con l'acqua alla gola, risolvo in meno di 5 minuti un contorno vario e saporito. Poi il frigo è sempre generoso, mi regala un finocchio o un peperone o una carota o del sedano, porro e scalogni ci sono sempre, ed allora il misto si arricchisce. Certo, volendo e avendo il tempo di pulire tutte le verdure si può tranquillamente fare con quelle fresche di banco!
Ingredienti:
una busta di verdure miste da 500 g
un porro affettato sottile
uno scalogno tritato
un finocchio a fette
un peperone a listarelle
olio extravergine di oliva
sale/pepe
Mettere lo scalogno e il porro a soffriggere in un pochino di olio in una padella grande, aggiungere due dita di acqua in modo che non bruci. Quando l'acqua sarà evaporata e le verdure intenerite aggiungere il finocchio e il peperone, spadellare un paio di minuti quindi aggiungere le verdure miste. Cuocere qualche minuto a fiamma vivace, salare e pepare. mettere il coperchio e proseguire la cottura per qualche minuto ancora fino a quando le verduresaranno della consistenza desiderata. Scoperchiare e se necessario far asciugare l'acqua di cottura a fiamma vivace.
Se piace una sapore agrodolce, spruzzare le verdure con qualche cucchiaio di aceto di mele, aggiungere uno o due cucchiai di zucchero di canna e far caramellare un paio di minuti sempre a fiamma vivace.
Se piace si può aggiungere dell'uvetta jumbo o qualche gheriglio di noci o una manciata di pinoli.
Se piace si può aggiungere dell'uvetta jumbo o qualche gheriglio di noci o una manciata di pinoli.
This recipe is my personal entry to WHB # 279 hosted by
Anh from A Food Lover's Journey for English edition,Thanks again to Haalo who manages greatfully all events,
and to Brii for the Italian edition.
Thanks again to Kalyn for her successfull idea!
Anh from A Food Lover's Journey for English edition,Thanks again to Haalo who manages greatfully all events,
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Thanks again to Kalyn for her successfull idea!
WHB Rules
Veggie Mix
Put the shallot and the leek to fry in a little oil in a large pan, add two a little water so that it does not burn. When the water evaporates and the vegetables are tender, add the fennel and the bell pepper, sautee a couple of minutes then add the mixed vegetables. Cook some minutes over high heat, add salt and pepper. Put the lid and continue cooking for a few minutes until desired consistency. If necessary uncover and dry the cooking liquid over high heat.
If you like a sweet and sour flavor, sprinkle then the vegetables with 1 or 2 tablespoons of vinegar, add one tablespoon of brown sugar and caramelize a couple of minutes.
Veggie Mix
I'm so glad to be back again to WHB! I've been missing the two last weeks because very busy, blog friends meeting in Bologna, a whole day photography sessions with teachers and course mates (I'm trying to improve my skills and slowly hope I will!) in Riva del Garda and Cascate del Varone (Varone Waterfalls), and then a whole week with a dear cousin of mine in France (Provence, Marseille and Toulouse). But now back and quite ... just for a little, because Easter holidays are around the corner and we should go to Elba Island (if weather nicely cooperates!), driving first to Genova to visit Euroflora.
I definetely like to cook, so much for friends and special occasions. But the routine of everyday kitchen is not that funny and satisfaction, so far if you have always to prepare meals for a pretty crowded family like mine! I do not like to buy ready meals (but sometimes I have to please my boys and grant them the hated/loved McD, and in certain situations, I am happy too!). I think some little aids (or little tricks) in cuisine are necessary and quite unhurtable, and quickly helps when time is short. One of them is ready-to-cook vegetable mix of Esselunga (my favorite foodstore): spinach, chard, endive, escarole, curly endive and cabbage. It's a little more than a pound of ready vegetables (obtained by selecting only the best leaves that are carefully cut, washed and dried) to be put in the pan for a quick cooking. I saw a documentary on TV long ago about the process of growing, harvest, wash and pack vegetables and I was well impressed and now more inclined to sometimes. So in less than 5 minutes I can have a varied and tasty side dish on my table. Plus, my fridge is always generous and gives something nice to add and enriche the mixture: a fennel, a bell pepper or carrot or celery, leeks and shallots are always available. Of course, if you want and are plenty of time to clean all the vegetables you can do with the fresh ones!
I definetely like to cook, so much for friends and special occasions. But the routine of everyday kitchen is not that funny and satisfaction, so far if you have always to prepare meals for a pretty crowded family like mine! I do not like to buy ready meals (but sometimes I have to please my boys and grant them the hated/loved McD, and in certain situations, I am happy too!). I think some little aids (or little tricks) in cuisine are necessary and quite unhurtable, and quickly helps when time is short. One of them is ready-to-cook vegetable mix of Esselunga (my favorite foodstore): spinach, chard, endive, escarole, curly endive and cabbage. It's a little more than a pound of ready vegetables (obtained by selecting only the best leaves that are carefully cut, washed and dried) to be put in the pan for a quick cooking. I saw a documentary on TV long ago about the process of growing, harvest, wash and pack vegetables and I was well impressed and now more inclined to sometimes. So in less than 5 minutes I can have a varied and tasty side dish on my table. Plus, my fridge is always generous and gives something nice to add and enriche the mixture: a fennel, a bell pepper or carrot or celery, leeks and shallots are always available. Of course, if you want and are plenty of time to clean all the vegetables you can do with the fresh ones!
You need:
a bag of mixed vegetables, 500 g
a bag of mixed vegetables, 500 g
a shallot, finely chopped
a leek, chopped
a sliced fennel
a sliced red bell pepper
extra virgin olive oil
salt/pepper
apple vinegar and brown sugar, optional
jumbo raisins and some nuts or pinenuts, optional
Put the shallot and the leek to fry in a little oil in a large pan, add two a little water so that it does not burn. When the water evaporates and the vegetables are tender, add the fennel and the bell pepper, sautee a couple of minutes then add the mixed vegetables. Cook some minutes over high heat, add salt and pepper. Put the lid and continue cooking for a few minutes until desired consistency. If necessary uncover and dry the cooking liquid over high heat.
If you like a sweet and sour flavor, sprinkle then the vegetables with 1 or 2 tablespoons of vinegar, add one tablespoon of brown sugar and caramelize a couple of minutes.
8 commenti:
Cavoli non pensavo che con una busta di verdura si potesse fare una prelibatezza del genere, ci proverò anche io, che ne dici se al posto dell'aceto di mele metto un goccio di balsamico? furoi dal fuoco magari.. gnam gnam sento già il saporino! Ciao Cindy alla prossima, Kris
Ciao cara ! sembra proprio favoloso questo mix rapido....ma mi sono innamorata del tuo danubioooooo: è veramente troppo buono !
Ciao Ci bentornata, te l'ho già detto che mi sei mancata, vero?? Questa altro che busta dell'esselunga...è rivisitata alla grande! Ovviamente anch'io le uso le verdure pronte così, se no dove troverei il tempo x fare le ricette da fotografare e postare? Però fatte così di certo passano in primo piano anche loro! Ciao e buon inizio settimana!
Kri, il balsamico è perfetto, anche io lo alterno alle volte, ma ecco, forse per caramellare è "sciupato" ma fuori dal fuoco va benone.
Natalia, non farmici pensare al danubio che mi metto a rifarlo subito ... poi però finisce tutto intorno al girovita ... come una ciambella salvagente anni '60!!! :-)))
Angela, anche a me sonon mancate le ns chiacchiere! ma con l'Iphone non mi prende più i commenti di risposta e le foto su fb, boh! ahhh, allora scoperti trucchi e inganni anche tuooi? :-))) beh, quanno ce vo' ce vo'!!!
Un caro augurio per una Pasqua serena e festosa a tutti!
This is a really great recipe that looks healthy and tasty. I will have to add this in to my diet and maybe serve it for Easter dinner. Thank you for the ideas and for posting this article. Kudos! I found this great website with diet tips and tips on getting skinny legs that you should take a look at. Thanks!
Molto carina questa idea per un bel piatto di verdure veloce da realizzare.
Jade, hope ypour Easter dinner was ok, healthy and tasty! Thank for the link, will try to follow your advices!
Simo, pratico e veloce!
Wow this is a really fantastic recipe! Thanks for sharing! Kudos! Check out this cool website I found about how to get skinny legs
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