la ricetta in italiano qui
Ninive has been hosting BBD#64, asking to bake a bread, sweet, savoury or neutral, and enrich it with protein source in whatever way we would have liked to experiment.
I found this recipe on an Italian food magazine, a special edition about gourmet homemade gifts, and this bread cought my attention at first glance.
The result was over my expectations, can't say if it's more savoury or sweet, just an incredible mix of both. The shape is very cute and could be used as placeholders on a festive table.
Definetely a lovely bread to enjoy at breakfast, with the right incentive help to face any work or duties of our long busy days.
You need:
500 g all-purpose flour
150 g salted peanuts
250 ml lukewarm milk
10 g fresh yeast
1 egg
2 egg yolks
75 g soft butter into small pieces
50 g sugar cane
5 g salt
for the glaze:
50 g finely chopped salted peanuts
2 egg whites
25 g grated Parmesan cheese
150 g salted peanuts
250 ml lukewarm milk
10 g fresh yeast
1 egg
2 egg yolks
75 g soft butter into small pieces
50 g sugar cane
5 g salt
for the glaze:
50 g finely chopped salted peanuts
2 egg whites
25 g grated Parmesan cheese
Dissolve the yeast in the milk.
Coarsely chop the peanuts and add them to the flour.
In a bowl begin to knead the flour with peanuts along with the mix milk/yeast little by little using a fork, then add the egg and egg yolks, lightly beaten .
Combine sugar and salt, and transfer to the working surface, add the butter too, and knead and beat until the dough is elastic, smooth and homogeneous.
All this work can be easily in a stand mixer.
Shape the dough into a ball and let rest covered for half an hour.
Divide the dough into little balls weighing approximately 50 g each and place them on a baking sheet lined with parchment paper; leave enough space between them as they will grow in cooking too, then cover and let rise until doubled (even a couple of hours).
It will be nicer using a baking muffin mold tin (slightly oiled), they will get the typical panettone shape.
Prepare the glaze by mixing all the ingredients together.
Use a pastry bag (but I went with a spoon and a finger to spread) to distribute a little bit of frosting on each bun.
Bake at 220° for a couple of minutes then low to 200° for about 15/20 minutes, pay attention to cooking time, if they get golden too much and/or too fast, cover with aluminum foil and bake a few minutes less.
This recipe also goes to Susan's weekly YeastSpotting.
8 commenti:
so lovely, thank you very much!
Ninive, thanks. a delicious cute surprise for me! ;-)
ti ringrazio per aver pensato a me e a Panissimo per questi panini. mai pensato alle arachidi, bisognerà che provi? grazie Cindy, mille grazie!
Sandra
avevo già commentato ma non vedendo il commento mi replico: grazie per partecipare a Panissimo con questi particolarissimi panini!
Sandra
Che bellini, hanno subito attirato la mia attenzione!
Chissa che non mi riesca di farli, in ogni caso grazie per lo spunto ho proprio delle arachidi che vorrei utilizzare :)
Buona domenica
Lou
Sandra, il tuo commento c'era, ho attivato la moderazione per evitare ogni forma di spam ;-)
Grazie a te per l'organizzazione di questo evento panoso, spero di essere più puntuale e presente prossimamente! ;-)
Lou, grazie, hanno colpito molto anche me e la ricetta non mi ha deluso, fortunatamente! :-)
Se li provi poi fammi sapere!
Buona domenica a tutti! ;-)
cara Cindystar ti seguo da molti anni, vorrei chiedere se è possibile avere sempre la traduzione in italiano perchè non sono tanto brava con l'inglese e il tuo blog è molto bello e interessante quindi non vorrei perdere nemmeno una parola di quello che scrivi, grazie di cuore un abbraccio una tua fans fedele Anna Bonardi
Ciao Anna,
grazie per la fiducia ;-)
Per ogni ricetta pubblicata in inglese c'è sempre la sua corrispondente in italiano, all'inizio del posto trovi il link nella dicitura "la ricetta in italiano qui", basta cliccare sul qui evidenziato che ti appare.
Restano solo in inglese i post dedicati al Black&White Wednesday, una raccolta di foto in bianco&nero, con una dedica molto breve riguardo alla foto.
Un abbraccio ancora più grande da me! :-)
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