Dopo aver fatto sempre e solo tanta salsa di pomodoro, quest'anno ho voluto provare a fare anche i pelati. Sono più semplici da preparare, anche se il fatto di sbucciarli uno per uno porta via un po' di tempo. Meglio usare dei bei S. marzano maturi e integri.
- Sbollentare i pomodori per un paio di minuti (non di più) in acqua bollente (i più maturi si creperanno da soli), scolarli, aspetta un attimino che raffreddino e pelarli (se ho fretta indosso i guanti di gomma da cucina e procedo da bollenti!).
- Metterli a scolare per lasciare l'acqua in eccesso finchè si completa di sbucciare gli altri.
- Invasarli mettendo qualche foglia di basilico e schiacciandoli leggermente in modo da non lasciare spazi tra loro.
- Chiudere i vasi, avvolgerli in stracci e metterli a sterilizzare in un pentolone contando 30/40 minuti dal bollore (l'acqua deve ricoprire i vasi di 4/5 cm.).
- Si lasciano poi raffreddare completamente nel pentolone, per poi conservarli in dispensa.
- Sbollentare i pomodori per un paio di minuti (non di più) in acqua bollente (i più maturi si creperanno da soli), scolarli, aspetta un attimino che raffreddino e pelarli (se ho fretta indosso i guanti di gomma da cucina e procedo da bollenti!).
- Metterli a scolare per lasciare l'acqua in eccesso finchè si completa di sbucciare gli altri.
- Invasarli mettendo qualche foglia di basilico e schiacciandoli leggermente in modo da non lasciare spazi tra loro.
- Chiudere i vasi, avvolgerli in stracci e metterli a sterilizzare in un pentolone contando 30/40 minuti dal bollore (l'acqua deve ricoprire i vasi di 4/5 cm.).
- Si lasciano poi raffreddare completamente nel pentolone, per poi conservarli in dispensa.
Curiosità sui pomodori:
leggendo questo articolo apparso sulla Stampa nel maggio 2008 i pomodori aiutano la pelle a combattere rughe e scottature, basta mangiarne 5 al giorno!
Ricercatori dell'Università di Pisa hanno constatato che innaffiare i pomodori con acqua di mare li aiuta a sviluppare più vitamine ed antiossidanti, utili per le loro proprietà contro i problemi cardiaci e alcuni tumori.
leggendo questo articolo apparso sulla Stampa nel maggio 2008 i pomodori aiutano la pelle a combattere rughe e scottature, basta mangiarne 5 al giorno!
Ricercatori dell'Università di Pisa hanno constatato che innaffiare i pomodori con acqua di mare li aiuta a sviluppare più vitamine ed antiossidanti, utili per le loro proprietà contro i problemi cardiaci e alcuni tumori.
Thanks again to Haalo who manages greatfully all events,
Thanks again to Kalyn for her successfull idea!
WHB Rules
Home-Canned Tomatoes
Home-Canned Tomatoes
Last week I blogged tomato sauce recipe, and that is how I have always made with success in these past years.
As I had some more tomatoes left, the other day I bought new jars and dedicate a whole afternoon in making them homemade canned.
I should say it's a little bit easier but certainly not quicker: you have to peel them one by one and it takes away a bit of tim,e but if you are not alone (... and I was helped by my first daughter-in-law!) ... that definitely works in fun!
- Blanch tomatoes for a couple of minutes (no more) in boiling water (the riper ones will crack), drain, wait a little bit cool and peel them (or wear rubber Kitchen gloves and go ahead!), the skin should slide off.
- Put them to drain excess water until you end up with the others.
- Put then in jars with a few leaves of basil pressing lightly so as not to leave spaces between them.
- Close the jars, wrap them in kitchen cloths and put them in a bigpot to sterilize counting 30/40 minutes from boiling (water should cover 4/5 cm. the jars).
- Allow to cool completely in the pot, then they are ready to be stored safely in your pantry for up to one year.
Mahalo's instructions how to can tomatoes
As I had some more tomatoes left, the other day I bought new jars and dedicate a whole afternoon in making them homemade canned.
I should say it's a little bit easier but certainly not quicker: you have to peel them one by one and it takes away a bit of tim,e but if you are not alone (... and I was helped by my first daughter-in-law!) ... that definitely works in fun!
Better use ripe but firm S. Marzano tomatoes.
- Blanch tomatoes for a couple of minutes (no more) in boiling water (the riper ones will crack), drain, wait a little bit cool and peel them (or wear rubber Kitchen gloves and go ahead!), the skin should slide off.
- Put them to drain excess water until you end up with the others.
- Put then in jars with a few leaves of basil pressing lightly so as not to leave spaces between them.
- Close the jars, wrap them in kitchen cloths and put them in a bigpot to sterilize counting 30/40 minutes from boiling (water should cover 4/5 cm. the jars).
- Allow to cool completely in the pot, then they are ready to be stored safely in your pantry for up to one year.
Mahalo's instructions how to can tomatoes
News about tomatoes:
you can read in this article how tomatoes helps the skin to combat wrinkles and sunburn, you just have to eat 5 a day!
Researchers from University of Pisa have found that watering tomatoes with sea water helps them to develop more vitamins and antioxidants, very useful for their properties against heart disease and certain cancers.
WHB # 198 Round up
you can read in this article how tomatoes helps the skin to combat wrinkles and sunburn, you just have to eat 5 a day!
Researchers from University of Pisa have found that watering tomatoes with sea water helps them to develop more vitamins and antioxidants, very useful for their properties against heart disease and certain cancers.
WHB # 198 Round up