23 ottobre 2013

Black Cake - Fake Sacher - Torta nera - Finta Sacher


scorrere in basso per la ricetta in italiano


Cooking with spirits is the challenge of the Creative Cooking Crew for this month.
I often use wine or beer or brandy in cooking, especially with meat or fish. Sometimes beer occurs for bread or pizza, but have you ever heard of a chocolate cake made with red wine?
Don't tell your guests in advance what the ingredients are, just let them guess, I bet anybody will be so quick to imagine!
Wine enhances the cocoa flavor of the cake and gives an extra relish.
It's a recipe from my Thermomix cooking book, but can be easily done by hand, both processes are given.


 torta nera-finta sacher-black cake-fake sacher


You need:

150 g all-purpose flour
60 g unsweetened cocoa powder
200 g butter
300 g sugar *
100 g red wine
4 eggs
2 tsp baking powder

 * when Thermomix is not used, better substitute with icing sugar

torta nera-finta sacher-black cake-fake sacher


By hand: melt butter with sugar, wine and cocoa in a saucepan over low heat, to get a nice smooth cream, stirring evenly for 5/6 minutes.
Set a third of the cream aside in a bowl.
Add the eggs, one at a time, to the remaining cream, then sifted flour and baking powder and mix well, no lumps allowed (you can also use a stand mixer).
Pour the mixture into a baking pan lined with parchment paper and bake at 160° for 40/50 minutes.
You can either use a round mold or a plum-cake one.
Let it cool, then cut the cake in half and spread on half cream (of the third kept part), reassemble the cake and frost with the remaining cream. If the cream has thickened too much, just give a few seconds in the microwave to soften.
Garnish with finely chopped dried fruits (hazelnuts, pistachios, nuts, pecans, pinenuts) or sugar confetti at your pleasure.
Put the cake in the fridge for half an hour to thicken the glaze.


With Thermomix: in the bowl butter, wine, sugar, cocoa, 7 min. 5 ° speed 3 or 4.
Remove from the jug a third of the cream and set aside in a bowl.
Set speed 6 and add the eggs, one at a time, flour and mix mix for a couple of minutes, adding also baking powder.
Pour the mixture into a baking pan lined with parchment paper and bake at 160° for 40/50 minutes.
You can either use a round mold or a plum-cake one.
Let it cool, then cut the cake in half and spread on half cream (of the third kept part), reassemble the cake and frost with the remaining cream. If the cream has thickened too much, just give a few seconds in the microwave to soften.
Garnish with finely chopped dried fruits (hazelnuts, pistachios, nuts, pecans, pinenuts) or sugar confetti at your pleasure.
Put the cake in the fridge for half an hour to thicken the glaze.



torta nera-finta sacher-black cake-fake sacher





Torta nera - Finta Sacher


Una torta simpatica, facile, e per un ingrediente un pochino insolita.
L'avevo già postata agli esordi, definendola un must di sicuro successo delle ricette Bimby, ma facilmente adattabile anche a metodi tradizionali. Il vino proposto nella torta esalta il sapore del cacao e conferisce al dolce una marcia in più.
Finalmente i miei ragazzi l'altro giorno hanno esultato con un dolce dolce e tradizionale, senza tante strane alchimie salutistiche che cerco di inculcare nei loro palati!



torta nera-finta sacher-black cake-fake sacher


Ingredienti:

150 g di farina 0
60 g di cacao amaro
200 g di burro
300 g di zucchero (a velo se fatta senza Bimby)
100 g di vino rosso
4 uova
1 bustina di lievito per dolci


torta nera-finta sacher-black cake-fake sacher



Col Bimby: nel boccale burro, vino, zucchero, cacao, 7 min. 50° vel. 3 o 4.
Togliere dal boccale un terzo della crema e tenerla da parte.
Con velocità 6, nella crema rimasta nel boccale aggiungere le uova, una alla volta, la farina e mescolare per un paio di minuti, aggiungendo verso la fine anche il lievito.
Versare in una tortiera ricoperta di carta forno e infornare a 160° per 40/50 minuti.
Si può usare uno stampo rotondo o rettangolare da plum-cake.
Sfornare, fare intiepidire, poi tagliare la torta a metà e farcirla con metà della crema tenuta da parte, ricomporre la torta e glassare con l'altra metà di crema. Se la crema raffreddandosi si fosse troppo ispessita, riscaldarla pochi secondi nel microonde (o sul fuoco).
Decorare a piacere con confettini di zucchero o frutta secca tritata fine.
Mettere la torta in frigo mezzoretta finchè la glassa si rassoda.

Senza Bimby: in un pentolino e su fuoco basso sciogliere il burro con lo zucchero, il vino e il cacao amaro, in modo da ottenere una bella crema liscia, mescolando per 5/6 minuti.
Togliere un terzo della crema e tenerla da parte. Nella restante aggiungere le uova, una alla volta, la farina e il lievito, mescolando bene che non faccia grumi (si può impastare anche nel robot).
Versare in una tortiera ricoperta di carta forno e infornare a 160° per 40/50 minuti.
Si può usare uno stampo rotondo o rettangolare da plum-cake.
Sfornare, fare intiepidire, poi tagliare la torta a metà e farcirla con metà della crema tenuta da parte, ricomporre la torta e glassare con l'altra metà di crema. Se la crema raffreddandosi si fosse troppo ispessita, riscaldarla pochi secondi nel microonde (o sul fuoco).
Decorare a piacere con confettini di zucchero o frutta secca tritata fine.
Mettere la torta in frigo mezzoretta finchè la glassa si rassoda. 
 
 

9 commenti:

Christo Gonzales ha detto...

bella

Cindystar ha detto...

Thanks ;-)

FOODalogue ha detto...

Wonderful. I know it tasted as good as it looks. I'm not surprised by the inclusion of wine because I recently ate a chocolate-cabernet candy bar. :)

Anisja ha detto...

Bellissima presentazione, colori stupendi ....

Cindystar ha detto...

Joan, I thought to surprise you but was wrong :-))), you are further more, ever! ;-)

Anisja, grazie, ma diciamo che il merito è della macchina fotografica, perchè era pomeriggio tardissimo e con poca luce :-) ... però evidentemente rende la bontà della torta :-)

Deana Sidney ha detto...

Love the cake with wine. Well, I love anything chocolate. I can imagine this wowing guests at a party... beautiful cake and great challenge.

Jennifer Kendall ha detto...

your cake is stunning! I'm so intrigued by the wine!

Evelyne CulturEatz ha detto...

Oh very nice with the wine, must give a nice little fruity and tangy taste.

LaDivaCucina ha detto...

You posted two methods in two languages, now that's devotion. I can't think of ever having wine in cake unless I spilled some into a piece at a party (and that has happened! Of course I ate it!) Nice job.

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