Mousse di albicocche con crumble al cioccolato - WHB # 244
Un dolcetto fresco e leggero, ideale per la stagione estiva.
Le albicocche possono essere poi sostituite dalle pesche, il crumble si può preparare in anticipo e conservare in una scatola di latta.
Le albicocche possono essere poi sostituite dalle pesche, il crumble si può preparare in anticipo e conservare in una scatola di latta.
Ingredienti per 8/10 bicchieri:
1 kilo di albicocche
70 g di burro
70 g di zucchero
per il crumble:
100 g di coccolato al latte o fondente tritato
100 g di mandorle pelate o noci pecan tritate
100 g di burro morbido
90 g di farina
50 g di zucchero di canna
- Tagliare le albicocche a metà, levare il nocciolo e metterle in una padella larga con il burro e lo zucchero. Cuocere circa 10 minuti finchè si caramellano leggermente, levarne qualcuna per le decorazioni e frullare il tutto. Raffreddare e conservare in frigo. Se piace si può aggiungere un paio di cucchiai di grappa o rum o cognac alla mousse.
- Lavorare il burro con la farina, le mandorle, lo zucchero e il cacao in polvere. Aggiungere il cioccolato, amalgamare bene e mettere il composto in frigo a rassodare.
- Quando ben compatto, sbriciolare grossolanamente il composto su una teglia rivestita di carta forno e cuocere a 150° per circa 15/20 minuti. Sgranare i grumi ancora caldi e lasciare raffreddare.
- Dividere la crema di albicocche nei bicchieri, ricoprire col crumble e guarnire con mezza albicocca caramellata e una fogliolina di menta.
This recipe is my personal entry to WHB # 244 hosted by Laurie from Mediterranean Cooking in Alaska
Thanks again to Haalo who manages greatfully all events,
Thanks again to Kalyn for her successfull idea!
Thanks again to Kalyn for her successfull idea!
WHB Rules
Apricot Mousse with Chocolate Crumble
Apricot Mousse with Chocolate Crumble
A light and fresh fruit dessert, ideal in summertime.
When apricots season is over they can be replaced by peaches, the crumble can be prepared in advance and stored in a tin box.
When apricots season is over they can be replaced by peaches, the crumble can be prepared in advance and stored in a tin box.
Serving 8/10 cups:
1 kilo apricots
70 g butter
70 g sugar
for the crumble:
100 g finely chopped milk or dark chocolate
100 g finely chopped peeled almonds or pecans
100 g soft butter
90 g flour
50 g sugar cane
1 tbsp unsweetened cocoa powder
1 kilo apricots
70 g butter
70 g sugar
for the crumble:
100 g finely chopped milk or dark chocolate
100 g finely chopped peeled almonds or pecans
100 g soft butter
90 g flour
50 g sugar cane
1 tbsp unsweetened cocoa powder
- Cut apricots in half, remove the core and put them in a large pan with butter and sugar. Cook about 10 minutes until lightly caramelized, take aside some for garnishing and blend the remaining. Let cool and store in the fridge. If you like you can add a couple of tablespoons of rum or brandy to the mousse.
- Mix butter with flour, almonds, sugar and cocoa powder. Add chocolate, mix well and let the mixture in the refrigerator to harden.
- When very compact, coarsely crumble the mixture on a baking tray (lined with parchment paper) and bake at 150° for about 15/20 minutes. Crumble again the lumps if necessary when still hot and let cool.
- Divide apricot cream into cups, cover with the crumble and garnish with half a caramelised apricot and mint leaves.
WHB # 244 Round up
- Mix butter with flour, almonds, sugar and cocoa powder. Add chocolate, mix well and let the mixture in the refrigerator to harden.
- When very compact, coarsely crumble the mixture on a baking tray (lined with parchment paper) and bake at 150° for about 15/20 minutes. Crumble again the lumps if necessary when still hot and let cool.
- Divide apricot cream into cups, cover with the crumble and garnish with half a caramelised apricot and mint leaves.
WHB # 244 Round up
10 commenti:
Mi piaaaaceeee!!!
Delizioso questa combinazione.
Mi piace tantissimo questa ricettina, me la salvo!!!
Tutto ok??
che delizia di colori, sembra di mangiare uil sole!!! Bravissima
ok, now this looks delicious!
another successful apricot-chocolate combination.
and i agree with columbina, the colours are wonderful. it is like eating the sun and the earth.
Absolutely gorgeous pictures! You've really outdone yourself with these Cinzia, and have made me so sad I can't eat them right now. Thanks for sending this to WHB!
Wow - this looks gorgeous and I am sure tastes great too! I should go get some more apricots!
simply gorgeous!
Non ho mai assaggiato l'accoppiata albicocca-cioccolato. Che idea geniale! E le foto fanno davvero ingolosire.
Vicky ... e provalaaaaaaaa!
Linda, davvero stanno bene insieme, io ho usato il cioccolato fondente perchè non ne avevo al latte, forse con quest'ultimo diventa un dessert più gentile e meno aggressivo.
Simo, grazie, tutto ok, solo un pochino impegnata col rientro! ... poi rispondo anche alla tua mail, bacio!
Colombina, grazie, anche a me sono piaciuti tantissimo i colori di questo dessert!
Anna, thank you! perfect association, sun & earth!
Laurie, sometimes it's so frustrating we have to delight ourselves only with a look at the screen, but WHB always brings so many new delicousnesses that it's quite impossible to try all! Thanks again for hosting!
Janet, first fruit on your next shopping list!
Huan, thanks.
Simona, neanche io prima di questo bicchierino, ma la prova è stata più che soddisfacente ... anche a detta di molti altri ospiti!
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thanks for passing by and please sign up your comments!