27 luglio 2009

July Daring Bakers' Challenge - Milan Cookies


The July Daring Bakers' challenge was hosted by Nicole at
Sweet Tooth. She chose Chocolate Covered Marshmallow Cookies and Milan Cookies from pastry chef Gale Gand of the Food Network.


We could either do both recipes or just choose one. As I am still on vacation I baked Milan Cookies first and will try Marshmallows once back home.

milan biscuits

Recipe courtesy Gale Gand, from
Food Network


Prep Time: 20 min
Inactive Prep Time: 0 min
Cook Time: 1 hr 0 min
Serves: about 3 dozen cookies

• 12 tablespoons (170grams/ 6 oz) unsalted butter, softened
• 2 1/2 cups (312.5 grams/ 11.02 oz) powdered sugar
• 7/8 cup egg whites (from about 6 eggs)
• 2 tablespoons vanilla extract
• 2 tablespoons lemon extract
• 1 1/2 cups (187.5grams/ 6.61 oz) all purpose flour
• Cookie filling, recipe follows

Cookie filling:
• 1/2 cup heavy cream
• 8 ounces semisweet chocolate, chopped
• 1 orange, zested

1. In a mixer with paddle attachment cream the butter and the sugar.
2. Add the egg whites gradually and then mix in the vanilla and lemon extracts.
3. Add the flour and mix until just well mixed.
4. With a small (1/4-inch) plain tip, pipe 1-inch sections of batter onto a parchment-lined sheet pan, spacing them 2 inches apart as they spread.
5. Bake in a preheated 350 degree oven for 10 minutes or until light golden brown around the edges. Let cool on the pan.
6. While waiting for the cookies to cool, in a small saucepan over medium flame, scald cream.
7. Pour hot cream over chocolate in a bowl, whisk to melt chocolate, add zest and blend well.
8. Set aside to cool (the mixture will thicken as it cools).
9. Spread a thin amount of the filling onto the flat side of a cookie while the filling is still soft and press the flat side of a second cookie on top.
10. Repeat with the remainder of the cookies.

My considerations: I am still on vacation and so a little bit in trouble cooking without my oven.
I left the dough to rest in the refrigerator before pouring small amounts on baking paper because it seemed to me too fluid for the sac-à-poche (anyway I didn't have). My cookies did not come perfectly crispy (must they?), but surprisingly their consistency has improved the next day, probably the filling of chocolate has softened the texture. Taste very good. I will try to bake them again once back home and certainly (I hope!) they will be better. I think that using special silicone molds you could also reach the perfect arrangements in the shape (my were all merrily roundy irregular). The chocolate filling was abundant.


Biscotti di Milano
Per gentile cortesia di Gale Gand di Food Network


• 170 g burro morbido
• 310 g zucchero
• 6 albumi d'uovo
• 2 cucchiai di estratto di vaniglia
• 2 cucchiai di estratto di limone
• 200 g farina 00

Ripieno:
• 1/2 tazza di panna
• 200 g cioccolato fondente tritato
• buccia d'arancia

milan biscuits

1. In un mixer fare una crema soffice con il burro e lo zucchero.
2. Aggiungere gli albumi, uno alla volta, e poi gli estratti di limone e vaniglia.
3. Aggiungere la farina ed amalgamare bene.
4. Con una sac-à-poche, versare strisce di impasto su carta forno, lasciandole ben distanziate perchè tenderanno ad allargarsi in cottura .
5. Cuocere in forno preriscaldato a 180° per 10 minuti o fino a quando i bordi inizieranno ad essere ben dorati. Lasciare raffreddare nella teglia.
6. Nel frattempo preparare il ripieno mettendo la panna a scaldare sul fuoco.
7. Versare la crema calda sul cioccolato in una ciotola, amalgamare bene con una frusta per fondere il cioccolato, aggiungendo anche la buccia di arancia.
8. Mettere da parte a raffreddare un pochino (il composto si addenserà).
9. Spalmare una sottile quantità di ripieno sul lato piatto di un biscotto, e mentre il ripieno è ancora morbido premere sopra la parte piatta di un secondo biscotto.
10. Ripetere con tutti i biscotti.

Le mie considerazioni: sono ancora al mare e quindi leggermente in difficoltà per la cottura senza il mio forno.
Ho lasciato riposare l'impasto in frigo prima di metterlo a cucchiaiate piccole su carta forno perchè mi sembrava troppo liquido per la sac-à-poche (che comunque non avevo). Non so esattamente come sono gli originali, ho pensato dovessero essere tipo linque di gatto visti gli ingredienti. Non mi sono venuti perfettamente croccanti, ma nettamente la loro consistenza è migliorata il giorno dopo, probabilmente il ripieno di cioccolata li ha ammorbiditi. Gusto ottimo. Li riproverò a casa e sicuramente verranno meglio. Usando degli appositi stampi in silicone si potrebbe raggiungere anche la prefezione nella forma (i miei erano tutti allegramente e rotondamente irregolari!). Il ripieno di cioccolata era abbondante, diminuirei leggermente le dosi.

milan biscuits

11 commenti:

emilia ha detto...

Ma lo vuoi capire che sono a dietaaaa ???
Mannaggia che gola !
Un bacione cara :-)

Sue Sparks ha detto...

Your cookies look SUPER DELICIOUS!!! great job!

Lisa Michelle ha detto...

Your Milans are gorgeous and perfectly executed! Wonderful job!! They look SO yummy too!

manu e silvia ha detto...

Ciao! caspita che golosi! con tutto quel cioccolato..sai ch emerenda perfetta post bagno al mare!!!
bellissimi e buonissimi!
bacioni

Rosa's Yummy Yums ha detto...

Your cookies look delicious! Very well done!

Cheers,

Rosa

marzia ha detto...

miseria che gola che mi fanno....me ne mangerei volentirei uno in questo momento

Lauren ha detto...

Beautiful job on this challenge!! Your cookies look amazing =D.

Elra ha detto...

Well done my dear, you did the challenge well.

Jamie ha detto...

I actually love the way your cookies look and would prefer something a little less crispy. Either way, they look scrumptious with that chocolate filling.

casasplendente ha detto...

Deliziosi devo provarli :-)
vaniglia ,limone e arancia sono un connubio perfetto!!!

Saluti Casasplendente

Cindystar ha detto...

Grazie a tutti e ... al bando le diete per un biscotto così!

Thanks everybody, you make me feel a real DB!

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