9 febbraio 2010

Batida de Abacaxi - Pineapple Batida - Batida di ananas - Brasile

Bem-vindo ao Brasil!
Bem-vindo ao Carnaval do Rio de Janeiro!

This week Joan's Culinary Tour 2010 stops in Carioca Brazil! And now i'ts Carnival time in Rio!
Carnival in Rio is considered one of the most famous in Brazil and one of the greatest shows around the world because of the magnificence and richness of the festivities. The Government has given an official recognition to Carnival Feast as an "expression of culture" of the nation. It's a long period of music and dance, ending in the most famous parade where all samba schools compete with each other for the best floats, the best theme, the best costumes, the best music and coreography. But this year a strong controversy about the most Sexy Samba Queen's election divides Brazilian people: might a 7-year-old girl declared winner? If you lost the news please read this article, I suppose I am lucky I have only boys!

Batida is a mixture of Cachaça (the brandy produced from cane sugar) and fruit juices, and it goes well with the Brazilian fantasy. The word derives from the Portuguese bater (to beat)., Abacaxi is the Brazilian name of pineapple. Batida is often proposed in restaurants in large jugs when drunk as an aperitif. An authentic Brazilian Batida must be prepared fresh and with fresh fruits, although in Europe this kind of cocktails are manufactured on an industrial scale. In music, the rhythm of bossa nova is also called "batida".
There are numerous Batida recipes, but the best comes from Salvador in former Bahia. Here, when the Bahians descending from slaves call their candombles (the ancient African Gods of Bantu and Yorubas) to earth, Cachaça plays a significant role. It helps them descend into a state of trance to twirl into the circular dance and only to be a shell for the Gods, which dance, eat, drink and give advice through the body of the medium.

batida de abacaxi

Each serving:

shaved or crushed ice
2 slices fresh pineapple
half/one teaspoon brown sugar
5 cl (3 tbsp) Cachaça
1 cl (2 tsp) whipping cream
1 pineapple top with its crown leaves to garnish

- Fill a tumbler up to a third full with ice.
- Purée pineapple slices with brown sugar in the electric mixer.
- Add Cachaça and cream, mix slowly on a low setting and pour the mixture over the ice.
- Batida de Abacaxi is decorated with a pineapple top, retaining its crown leaves and then served with a straw.
- It tastes best on hot days in the afternoons and evenings.

Recipe by Laura Conti



See you next week in Colombia!

Brazil Round up

batida de abacaxi

Batida di ananas


Il Carnevale di Rio de Janeiro è il più famoso in Brasile ed p forse considerato uno degli spettacoli più grandiosi nel mondo per la magnificenza e la ricchezza dei festeggiamenti. Di recente il governo brasiliano ha riconosciuto ufficialmente l'importanza del Carnevale come "espressione della cultura" della nazione stessa. E' un allegro periodo di musica, danza e festeggiamenti, che culmina con la grande parata in cui tutte le scuole di samba gareggiano e sono in concorrenza tra di loro per il miglior carro allestito, il miglior tema scelto, i migliori costumi, la migliore musica e la migliore coreografia. Ma quest'anno lo sfarzo del Carnevale è un pochino oscurato dalla polemica creatasi per l'elezione della Reginetta più Sexy del Samba dividendo anche l'opinione pubblica: può essere eletta una bimba di soli 7 anni? Per saperne di più leggete questo articolo, forse mi devo considerare fortunata che ho tutti maschi!

La Batida è un cocktail brasiliano a base di Cachaça (il distillato prodotto dalla canna da zucchero) e succhi di frutta, e molto bene si sposa con la fantasia dei brasilianai La parola deriva dal portoghese bater (battere). La Batida, se bevuta come aperitivo, è spesso servita nei ristoranti in grandi caraffe. Una Batida autentica deve essere preparata fresca e con frutta fresca, anche se in Europa questo tipo di cocktail viene prodotto su scala industriale (cosa che non avviene in Brasile). Nella musica, il ritmo della bossa nova è anche chiamato "batida".
Sono tante le ricette di Batida, ma le migliori provengono da Salvador, meglio conosciuta col nome di Bahia. Qui, quando il bahiani discendenti dagli schiavi chiamano i loro candombles (gli antichi dèi africani di lingua bantu e yoruba) a terra, la Cachaça gioca un ruolo sfondamentale e significativo. Li aiuta a scendere in uno stato di trance per girare nella danza circolare e diventando solo una copertura per gli Dei, che ballano, mangiano, bevono e danno consigli attraverso il corpo del medium.

Per ogni bicchiere:

ghiaccio tritato
2 fette di ananas fresco
mezzo o un cucchiaino di zucchero di canna
5 cl (3 cucchiai) di Cachaça
1 cl (2 cucchiaini) di panna fresca
la parte superiore dell'ananas con la sua corona di foglie come decorazione

batida de abacaxi

- Riempire un tumbler fino a un terzo di ghiaccio.
- Frullare l'ananas con lo zucchero di canna nel mixer elettrico.
- Aggiungere la Cachaça e la panna, mescolare lentamente in una ciotolina e versare poi il composto sul ghiaccio.
- La Batida di ananas è solitamente decorata con il cappello dell'ananas con la sua corona di foglie e servita con una cannuccia.
- Decisamente al meglio se gustata nelle giornate calde sia di pomeriggi che di sera.

5 commenti:

FOODalogue ha detto...

Thanks for bringing a taste of carnival to the tour...with all it's craziness and deliciousness! Lovely beverage.

Cindystar ha detto...

Thanks Joan, very funny idea this Culinary Tour!

SilverMoon Dragon ha detto...

That looks fantastic! Sounds like a drink I'd really love, and your presentation is so clever with the pineapple top.

Lara ha detto...

This sounds and looks fantastic! I would love to try it - I bet it is right up my alley!

Cindystar ha detto...

Thanks for passing by, dear fellows, and have a glass!

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