16 febbraio 2011

Mango Sorbet - Thailand


scorrere in basso per la ricetta in italiano

After a long relaxing stay in the Land of the Rising Sun, we had to hurry up and flew to Thailand to join Joan for the fifth stop of her Final Culinary Tour. I had some troubles with my plane, everybody was feeling sick, cabin crew included, (cold, cough and a little fever), so we had to wait until we all recovered and felt better.
I know I'm late to post my contribution, but it's about a dessert and if I am lucky I can still arrive on time to serve it at the end of the gorgeous Thai meal I am sure you will be delighting with at Joan's round up.
So please keep a little place for a couple of spoons of a refreshing mango sorbet, you will need after hot spicy dishes!
Recipe from About.com/Thai Food.

sorbetto al mango

Serving 6:

2 fresh ripe mangoes
1 cup white sugar
3 Tbsp. coconut milk
1 tsp. lemon juice
1 small container whipping cream (about 1 cup)

- Peel and slice the mangos. Place the fruit in a food processor and blend to a mango puree.
- Add the coconut milk and lemon juice, and briefly blitz to combine.
- You should have a nice mango puree but if you dion't like any little bit or mango fiber in your sorbet, pour the mango puree through a strainer placed over a bowl. Use a spatula or wooden spoon to press the pulp against the bottom of the strainer in order to "wring out" every ounce of mango juice. Set aside.
- Whip the cream until quite stiff and gently add to the mango puree.
- Pour into a large yogurt container in the freezer and allow to freeze at least 6 hours, preferably 8.
- Take the sorbet out of the freezer 10 to 15 minutes before serving, add some more slices of fresh mango, but also fabulous if drizzling over a little coconut liqueur.

sorbetto al mango

Sorbetto al Mango


Quinta
tappa del Tour Culinario Finale di Joan, la Tailandia, paese che avrei sempre voluto conoscere ma ancora non ci sono riuscita. Non ho potuto sbizzarrirmi in cucina come avrei voluto perchè in questi giorni non ero molto in forma, ed inoltre mi mancava l'aiuto prezioso della mia grande ispiratrice orientale.
Credo di essere anche leggermente in ritardo con la pubblicazione del post, ma per fortuna ho preparato un dessert molto rinfrescante, che dopo i piatti speziati che sicuramente ci saranno da godere nellla raccolta finale di Joan, sarà l'ideale, quindi ... meglio tenersi un piccolo spazio anche per un paio di cucchiai di questo sorbetto!

sorbetto al mango

Per 6 persone:

2 manghi freschi maturi
150/200 g di zucchero
3 cucchiai di latte di cocco
1 cucchiaino disucco di limone
200/250 g di panna fresca da montare

- Sbucciare e affettare il mango. Frullare per ottenere una purea.
- Aggiungere il latte di cocco e succo di limone, e velocemente mescolare.
- Se si vuole una crema liscia e perfetta, senza magari sentire alcunche di fibroso sotto i denti, passare la purea di mango attraverso un colino sopra una ciotola. Con una spatola o un cucchiaio di legno premere contro il fondo colino per recuperare ogni singola goccia di succo. Mettere da parte.
- Montare la panna abbastanza soda e delicatamente aggiungere alla purea di mango.
- Versare il composto in un contenitore e riporre nel freezer, lasciando solidificare per almeno 6 ore, meglio se 8.
- Estrarre il sorbetto dal congelatore 10/15 minuti prima di servirlo, accompagnandolo se piace con un goccio di liquore al cocco.


sorbetto al mango



See you next week in Egypt!
Ci si rivede la prossima settimana in Egitto!

Thailand Round up

8 commenti:

FOODalogue ha detto...

Ah, yes, the perfect ending for a spicy Thai meal. When I was in Thailand they served sliced mango and sticky white rice. It was interesting but I think I'd prefer the sorbet. Grazie, grazie for continuing the journey with me. I'll see you at the pyramids.

Vicky ha detto...

Mooolto invitante!!!

Cristina Oltre le apparenze ha detto...

Che meraviglia! ho una voglia di gelato...
io stavolta passo, non mi è venuto in mente proprio niente di Thailandese da cucinare.. sono in crisi di idee... però in Egitto ci sono anche io eh! Ciao Kri

Sally - My Custard Pie ha detto...

I'm bookmarking this recipe for when the Alphonso mangoes come into season and are plentiful (and juicy) here. My daughter will adore this sorbet - I know it.

? ha detto...

Brings back so many memories! I am trying to figure out the garnish alongside the mint; dark basil?

torwen ha detto...

Lovely desert! Really makes you feel like it is already summer :)
I'm glad it was included because nobody else did a desert.

Silvietta ha detto...

Mi vien già voglia di sole a guardare questo sorbetto ed immaginarne il sapore!
Un bacio mia Cara Ci!

Cindystar ha detto...

Joan, I actually saw that recipe too, but sticky rice didn't attract me, I was much more intrigued by the sorbet. Only a little pity: my mangoes were not that ripe and infact the picture is not that brilliant orange, but I will do it again because it was a nice treat anyway!

Vicky, da spararselo quando quest'estate imbraccerai i pupi stile rugby e suderai sette camicie per allattarli: quello che esce ritorna dentro sotto forma di sorbetto vitaminico!

Kri, tra poco ci si vede davvero alle Piramidi, toccata e fuga che non andiamo in cerca di guai, mi raccomando!

Sally, as I told Joan just a few seconds ago, I will wait too for very ripe mangoes, thumbs up for this recipe!

?, it's all mint the decoration, 2 different, but unfortunately I can't remember the name, we have to wait until is grown up and I can smell it properly! those leaves are the first ones under the dried mess of the winter.

Torwen, thanks, we all are so longing for a little sun and warmer temperatures! at least we can comfort ourselves with an icy sorbet ... but sitting in front of the fireplace!

Silvietta, e speriamo che ritorni questo bel sole, sabato ci aveva regalato quella bella giornata ... che ci abbia solo illuso? .. sperem de no, bacione anche a te!

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